2008 BMW 116i – precizan, agilan i siguran

Posted: 17/12/2011 by Automania.rs in Auto Testovi, Novi
Tags: , , ,

“Kada sam ga video posumljao sam, kada sam ga provozao sumnje više nije bilo, ipak je to BMW”

Iako na prvi pogled izgleda malo čudno za BMW-a, čim sedneš u auto oseća se sportska duša, kvalitet i elegancija što tradicionalno BMW-ova vozila čini drugačijim i jedistvenim. Sedište je dosta spušteno i može da se pomera u svim pravcima, a pruža osećaj kao da se voziš u kartingu. Ključ više nije ključ već pločica koja se utakne u komandnu tablu, a auto se pali ma dugme start/stop. Enterijer je uradjen minimalistično i elegantno sa akcentom na kvalitet do najstnijih detalja. Tu je sve što treba, a komande su jednostvane i lake za upotrebu. Audio sistem je lepo dizajniran i odlično se čuje. Obzirom da je ovo mali automobil možemo ga pohvaliti da je enterijer bolje i kvalitetnije uradjen nego kod nekih vršnjaka iz više klase.

  

Sa prvom vožnjim počinje i pravo uživanje. Iako je 1.6l benzinski agregat sa 155 KS najslabiji BMW-ov motor, od 0-100 km/h ubrzava za 10.9 sekundi, a maksimalna brzina je 200 km/h (Uf! dobro je da opet nije bilo radara na Obrenovačkom). Najviše me je obradovala zadnja vuča koja daje izvanredan osećaj u vožnji, a posebno kada se “ganja” kroz krivine. Kada smo već kod krivina 116-ica sigurno leži na krivudavom putu pri većim brzinama. Tome dosta doprinosi i odnos 50/50 u težini vozila izmedju prednjeg i zadnjeg dela, čak je i akumulator u gepeku što je dobro i za dugotrajnost istog i za odnos težine. Ono što ovaj model čini muškim i sportskim, pored niskog sedenja i malo tvrđeg ogibljenja su menjač i volan. Servo na volanu je malo “tvrđi” u odnosu na druge gradske automobile, a menjač precizan i kratak pa je idalan za vozače koji vole agresivniju vožnju. O normalnoj potrošnji ne možemo da pričamo jer sam ga vozio brže od uobičajenog (sam je to tražio). Na predjenih 500 km agresivne vožnje prosečna potrošnja na 100 km bila je 11.7 litara ali to je BMW i sve mu je dopušteno. Pri normalnoj kombinovanoj vožnji prosečno troši oko 6 litara benzina (po knjizi).

  

O eksterijeru prosudi sam, za BMW je malo nesvakidašnji ali ako dobro pogledaš svaki detalj svideće ti se kao i meni. Za sigurnost je dobio najvišu ocenu, pet zvezdica, a ima i 6 airbag-ova u kabini. Tu je i brdo aktivnih sigurnosnih uređaja poslednje generacije kao što su ABS, CBC, DSC, DTC i BDC (da bi saznao šta znače sve ove skraćenice poseti sajt http://www.bmw.rs).

Zaključak. Iako mu je osnovna cena preko 21.000 evra, što je za ovako mali auto i naše uslove skupo, kupovinom BMW-a 116i ne dobijaš samo kvalitet, udobnost i sigurnost koji poseduju i veći BMW modeli već i statusni simbol koji BMW nosi kao jedan od vodećih proizvođača automobila u premijum klasi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s