2012 Ford Focus sedan 1.6 EcoBoost

Posted: 17/04/2012 by milosbga in Auto Testovi, Ford, Novi
Tags: , , , ,

Pre nekolika dana sam testirao Novi Ford Focus u sedan verziji sa 1.6 benzinskim motorom i 150 konjskih snaga. Paket opreme nosi naziv Titanium i mnogo dobro izgleda, a i lepo se vozi. Ovo je treća generacija Focusa i bolji je od svojih prethodnika, koje sam ranije testirao.

Ono što sam prvo primetio kad sam seo u novog Focusa je enterijer koji je izrađen od kvalitetnih materijala i da je sve moderno dizajnirano. Volan je kožni i na njemu su komande za bord kompjuter, „cruise control“, radio/CD i mobilni telefon koji se lako povezuje preko blutooth konekcije tako da je sve učinjeno kako bi vožnja bila što sigurnija odnosno kako bi vozač što manje skidao ruke sa volana, čak i pesme koje se nalaze na mobilnom mogu menjati preko tih komandi. Audio sistem je odličan u osnovnoj varijanti ali za audiofile postoji mogućnost naručivanja modela sa Sony uređajem. Sve je na dohvat ruke, retrovizori su lepo pozicionirani i veliki pa je i preglednost dobra pri vožnji i parkiranju. Klima je podeljena za vozača i suvozača tako da svako može sebi da prilagodi temperaturu po želji, a ono što me je potpuno oduševilo je plavo osvetljenje na celoj komandnoj tabli tako da noću podseća na svemirski brod. Obzirom da ima dosta prostora u kabini i 4 vrata dobar je i kao porodični i kao mladalački automobil.

Što se spoljašnjeg izgleda tiče, sedan varijanta je odlično dizajnirana. Obično  automobili na koje smo navikli u hečbek varijanti, kada se naprave u sedan varijanti izgledaju kao da im je niotkuda dodat gepek, a Novoi Focus mi bolje izgleda kao sedan nego kao hečbek. Felne su aluminijumske 17-ice i na slikama se vidi da mu odlično čuče.

Ispod haube se nalazi nova generacija EcoBoost motora sa 1600 kubika i 150 konjskih snaga i u  gradu i na otvorenom putu se odlično ponasa, živahan je na gasu i sasvim je dovoljno za jednu normalnu pa čak i malo sportsku vožnju. Naravno za ljubitelje sportske voženje Focus se pravi i sa jačim motorima. Što se tiče potrošnje u gradskoj vožnji kreće se od 10 do 11 litara, u kombinovanoj vožnji ne prelazi 8,5 litara, a na otvoreno putu smo uspeli da je spustimo ispod 7,5 litara na 100 kilometara. Veoma se lagano vozi, precizan je u krivinama i dobro koči. Nisam divljao ali je par bržih prolazak kroz krivine reklo da se Novi Focus dobro snalazi i u ulozi sportskog automobila.

Sve u svemu je odličan 5, a cena 1.6 modela sa Titanium paketom opreme može da se naruči u Grand Motors-u za 19.670 eur. Više informacija možete saznati na zvaničnom sajtu Foda za Srbiju www.ford.rs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s