Toyota Yaris R1A – Toyotin povratak u reli

Posted: 14/08/2012 by milosbga in Vesti
Tags: , , ,

Toyota Motorsport GmbH (TMG) najavljuje povratak u Rally  svojim YARIS  R1A , koji će javnosti po prvi put predstaviti na  ADAC Rallye Deutschland (24-26 avgust).

TMG je razvila trovratni Yaris R1A,  pristupačan i uzbudljiv model kojim se vraća u reli sport, a zainteresovani kupci već mogu da ga poruče jer je najavljena cena automobila 22.500€  (+ takse i  instalacija željene dodatne opreme).

Prema FIA regulativi na  R1A dopuštene  su strogo ograničene modifikacije serijskih 1,33 benzinskih motora.  Komplet za nadgradnju uključuje trkački izduvni  sistem i katalizator,  kraći  stepen prenosa i trkačko oslanjanje sa adaptibilnim oprugama sa mogućnošću prilagođavanja visine.  Osim toga, ugrađena  je kompletna sigurnosna oprema koja uključuje sigurnosni kavez  za slučaj prevrtanja,  zaštite za pumpu, rezervoar i cevi dovoda goriva, aparat za gašenje požara, trkačka sedišta sa sigurnosnim pojasevima i prekidač  električnog napajanja.

Pre kraja godine, TMG Yaris R1A će biti  prvi automobil u svetu kojem se  dodeljuje FIA R1A homologacija (do 1400cc),  na ovaj način vozilo  može da se kvalifikuje  za regionalna,  državna i međunarodna takmičenja sve do Svetskog  reli šampionata.

Nakon pozitivnog testa u julu u Saarland-u, TMG Yaris R1A će svoj javni debi imati na ADAC Rally Deutschland, devetom krugu  WRC.  Yaris će biti  ‘’ nulti auto’’, vozeći svojom punom brzinom  potvrdiće sigurnosne  karakteristike staze i najaviti  početak svake nove etape.

Yarisom R1A će upravljati  Isolde Holderied, bivši vozač u nemačkom reli šampionatu  tokom kojega je TMG osvajao  trofeje.  Herbie Hossbach, član TMG tima će biti suvozač.

TMG Yaris R1A predstavlja prvu fazu u planu isporuke pristupačnih i zabavnih automobila namenjenih  za automobilski sport  – i to prvenstveno za privatne učesnike.

Yoshiaki Kinoshita, predsednik  TMG izjavio je : “Osećamo  veliko uzbuđenje zbog povratka u  disciplinu u kojoj smo u prošlosti imali  mnogo uspeha.  TMG Yaris R1A je potpuno drugačiji u odnosu na naš projekt WRC, to je pristupačan, ali uzbudljiv automobil koji širokoj javnosti omogućuje takmičenje u automobilskom sportu. Već smo primili  brojna pitanja  o ovom automobilu tako da znamo da postoji veliki interes  u reli svetu za novu Toyotu, nadam se ovim korakom započinje nova reli  dinastija za TMG “.

Isolde Holderied: “Ja sam stvarno uzbuđen što ću , nakon  dugo vremena , sesti za upravljač nove TOYOTA  Yaris  R1A! TMG Yaris R1A je vrlo pozitivan koncept jer se na ovaj način reliju može približiti  više potencijalnih vozača,  posebice mladih ljudi.   Velika stvar što se TMG  vraća u svet auto sporta i nadam se da je ova promocija na Rally Deutschland početak velike budućnosti za ovaj automobil. Očekujem da ću se odlično zabaviti. “

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s